Kok in de klas

Selecteer de tekst voor spraak (Nederlands).

In het kader van ‘De Gezonde School’ nam onze school maandag 27 maart deel aan het project ‘Kok in de klas’.

Mentorgroep 3 nam in de keuken deel aan de kookles. Deze werd gegeven door gastkok Maria van Breugel.
TV-chef Sandra Ysbrandy had speciaal voor dit event een recept ontworpen om te maken met de klas, sushicups.

Door deze kookles leren kinderen veel over smaak en eten. Kinderen zijn nog niet zoveel in de keuken te vinden, zo blijkt uit de nieuwste WUR-poll uitgevoerd in 30 Nederlandse schoolklassen. De helft van de kinderen die ondervraagd zijn, helpt thuis af en toe met het klaarmaken van eten. De andere helft komt zelden in de keuken om te koken. “Dit terwijl je van eten klaarmaken meer leert dan koken alleen”, zegt projectleider Marlies Willemsen-Regelink (WUR). Door deze kookles leren leerlingen hoe je een gezond en smaakvol gerecht maakt, maar ook vaardigheden als lezen, hygiëne, samenwerken en plannen.”

Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat jongens tussen de 4 en 11 jaar 99,4 gram groenten per dag eten en meisjes 104,2 gram. Dit ligt onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 100 tot 150 gram (tot 8 jaar) en 150 tot 200 gram (9-13 jaar). Maar er lijkt een stijgende lijn, want Nederlanders zijn over het algemeen gezonder gaan eten. Tijdens de kookles leren de leerlingen hoe je verschillende gezonde producten kunt verwerken in een smaakvol gerecht.